Załóż bezpłatne konto i korzystaj z porad ekspertów Załóż darmowe konto
Na początku tego roku w dzienniku urzędowym Unii Europejskiej ukazała się decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2017/302 z 15 lutego 2017 r. ustanawiająca konkluzje dotyczące najlepszych dostępnych technik (BAT) w odniesieniu do intensywnego chowu drobiu lub świń zgodnie z dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 2010/75/UE.
Pozwolenia zintegrowane muszą uwzględniać wymagania tzw. BAT (Best Available Technology), czyli najlepszych dostępnych technik. Wymagania te publikowane są w dokumentach referencyjnych BAT, a w szczególności w Konkluzjach BAT, które są decyzjami wykonawczymi komisji UE.
W powyższym dokumencie określono:
ogólne konkluzje dotyczące najlepszych dostępnych technik,
konkluzje dotyczące BAT w odniesieniu do intensywnego chowu świń,
konkluzje dotyczące BAT w odniesieniu do intensywnego chowu drobiu,
opis technik mających na celu ograniczenie niekorzystnego oddziaływania na środowisko.
Czas na przeanalizowanie pozwoleń zintegrowanych pod względem spełniania wymagań zawartych w tym dokumencie mija 20 sierpnia 2017 r.
Przedsiębiorcy prowadzący taką działalność będą mieli czas na dostosowanie instalacji do Konkluzji BAT w odniesieniu do intensywnego chowu drobiu lub świń do 20 lutego 2021 r.
Niniejsze konkluzje dotyczące BAT odnoszą się do intensywnego chowu:
z ponad 750 stanowiskami dla loch,
z ponad 40 000 stanowisk dla drobiu,
z ponad 2000 stanowisk dla tuczników (powyżej 30 kg).
Konkluzje te obejmują następujące procesy i rodzaje działalności, które mogą wystąpić w gospodarstwie:
chów (utrzymanie) drobiu i świń,
gromadzenie i przechowywanie obornika,
przetwarzanie obornika,
aplikację obornika,
system żywienia drobiu i świń,
przygotowanie paszy (mielenie, mieszanie i przechowywanie),
przechowywanie martwych zwierząt.
Konkluzje nie dotyczą działalności polegającej na usuwaniu martwych zwierząt.
Proces ten może być uwzględniony w konkluzjach dotyczących BAT dla ubojni i branży produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
W tabeli 1 znajdują się informacje, czego dotyczą ogólne konkluzje BAT.
Tab. 1. Czego dotyczą konkluzje BAT?
Czego dotyczą konkluzje BAT? |
Doprecyzowanie |
Aplikacji obornika |
Określono techniki mające na celu uniknięcie lub, jeżeli nie jest to możliwe, zmniejszenie emisji azotu i fosforu oraz drobnoustrojów chorobotwórczych do gleby i wody z aplikacji obornika, a także techniki mające na celu ograniczenie emisji amoniaku do powietrza z procesu aplikacji gnojowicy. |
Monitoringu |
W ramach BAT należy regularnie monitorować emisje zapachu do powietrza (BAT ten ma zastosowanie jedynie w przypadkach, w których oczekuje się, że obiekty wrażliwe odczują dokuczliwość zapachu, lub gdy jego występowanie zostało stwierdzone). Należy też monitorować emisje pyłu do powietrza z każdego budynku dla zwierząt. W ramach BAT należy monitorować emisje amoniaku, pyłu i/lub zapachu do powietrza z każdego budynku dla zwierząt wyposażonego w system oczyszczania powietrza. W ramach BAT należy monitorować następujące parametry procesu co najmniej raz w roku:
|
Dobrego gospodarowania |
– |
Efektywnego zużycia wody |
– |
Emisji ścieków |
Dotyczy technik ograniczenia powstawania ścieków oraz ograniczenia do wody ze ścieków. |
Efektywnego wykorzystania energii |
– |
Emisji hałasu |
Określone zostały techniki mające na celu zapobieganie emisji hałasu. W celu zapobiegania występowaniu emisji hałasu lub, jeżeli jest to niemożliwe, ich ograniczenia w ramach BAT należy opracować i wdrożyć plan zarządzania hałasem jako część systemu zarządzania środowiskowego (BAT ten ma zastosowanie jedynie w przypadkach, w których oczekuje się, że obiekty wrażliwe odczują dokuczliwość hałasu, lub gdy jego występowanie zostało udowodnione). |
Emisji pyłów |
Określa techniki ograniczenia emisji pyłów z budynków dla zwierząt. |
Emisji zapachów |
Określone zostały techniki mające na celu zapobieganie emisjom zapachów i ich skutkom lub, jeżeli jest to niemożliwe, ich ograniczenie. W celu zapobiegania występowaniu emisji zapachów lub, jeżeli jest to niemożliwe, ich ograniczenia w ramach BAT należy opracować, wdrożyć i regularnie poddawać przeglądowi plan zarządzania zapachami jako część systemu zarządzania środowiskowego (BAT ten ma zastosowanie jedynie w przypadkach, w których oczekuje się, że obiekty wrażliwe odczują dokuczliwość zapachu, lub gdy jego występowanie zostało stwierdzone). |
Emisji z przechowywania obornika stałego |
Określono techniki mające na celu ograniczenie emisji amoniaku do powietrza z przechowywania obornika stałego oraz techniki mające na celu zapobieganie emisjom do gleby i wody z przechowywania obornika stałego. |
Emisji z przechowywania gnojowicy |
Najlepsze dostępne techniki w tym zakresie odnoszą się do ograniczenia emisji do powietrza z przechowywania gnojowicy. Określono techniki mające na celu ograniczenie emisji do powietrza ze zbiornika z gnojowicą umieszczonego w wykopie ziemnym oraz techniki zapobiegania emisjom do gleby i wody pochodzącym z gromadzenia, przepompowywania oraz przechowywania gnojowicy. |
Przetwarzania obornika w gospodarstwie |
Określono techniki, jakie należy stosować, jeżeli prowadzi się przetwarzanie obornika w gospodarstwach, w celu zmniejszenia emisji azotu, fosforu, zapachu i drobnoustrojów chorobotwórczych do powietrza i wody oraz ułatwienia przechowywania obornika lub jego aplikacji. |
Systemu żywienia |
System żywienia powinien zapewnić ograniczenie całkowitych emisji azotu i w konsekwencji amoniaku wydalanego przy zaspokajaniu potrzeb żywieniowych zwierząt, a także ograniczenie całkowitych emisji wydalanego fosforu. |
Systemów zarządzania środowiskowego (tzw. EMS System Ekozarządzania i Audytu, ang. Eco-Management and Audit Scheme) |
W celu poprawy ogólnej efektywności środowiskowej gospodarstw w ramach BAT należy zapewniać wdrażanie i przestrzeganie systemu zarządzania środowiskowego. |
Konkluzje dotyczące BAT w odniesieniu do intensywnego chowu świńodnoszą się do emisji amoniaku z pomieszczeń dla świń. Natomiast konkluzje BAT w odniesieniu do intensywnego chowu drobiudotyczą emisji amoniaku z pomieszczeń dla drobiu. Osobno opisano najlepsze dostępne techniki dotyczące emisji amoniaku z pomieszczeń dla:
kur niosek, hodowlanych kur brojlerów i młodych kur,
brojlerów,
kaczek,
indyków.
W konkluzjach szczegółowo opisano techniki:
zmniejszania emisji ze ścieków,
efektywnego wykorzystywania energii,
zmniejszania emisji pyłów,
zmniejszania emisji zapachu,
zmniejszania emisji pochodzących z przechowywania obornika stałego,
zmniejszania emisji z przechowywania gnojowicy (redukcji emisji amoniaku ze zbiorników gnojowicy i wykopów ziemnych, zmniejszania emisji zanieczyszczeń do gleby i wody ze zbiorników do przechowywania gnojowicy),
przetwarzania obornika w gospodarstwach,
aplikacji obornika (techniki rozlewania gnojowicy),
monitorowania (wydalania azotu i fosforu, emisji amoniaku i pyłu, systemów oczyszczania powietrza),
zarządzania żywieniem (techniki redukcji wydalanego azotu i fosforu),
oczyszczania emisji do powietrza z pomieszczeń dla zwierząt,
wykorzystywane w pomieszczeniach dla świń (opis rodzajów podłoża i technik służących redukcji emisji amoniaku w pomieszczeniach dla świń, chłodzenia gnojowicy, techniki służące obniżeniu pH gnojowicy),
wykorzystywane w pomieszczeniach dla drobiu (ograniczające emisje amoniaku pochodzące z pomieszczeń dla kur niosek, hodowlanych kur brojlerów i młodych kur, redukcje emisji amoniaku z pomieszczeń dla brojlerów, redukcje emisji amoniaku z pomieszczeń dla kaczek oraz z pomieszczeń dla indyków).
Jeśli prowadzisz działalność w zakresie intensywnego chowu drobiu lub świń powinieneś uwzględnić również inne konkluzje oraz dokumenty referencyjne BAT, które mogą mieć zastosowanie w związku z prowadzoną przez Ciebie działalnością (tab. 2).
Tab. 1. Dokument referencyjne
Dokumenty referencyjne |
Działania |
Spalanie odpadów |
Spalanie obornika |
Sektor przetwarzania odpadów |
Kompostowanie i rozkład beztlenowy obornika |
Monitorowanie emisji z instalacji |
Monitorowanie emisji do powietrza i wody |
Aspekty ekonomiczne i oddziaływanie między komponentami środowiska |
Ekonomika technik i skutki oddziaływania na środowisko |
Emisje z magazynowania |
Magazynowanie materiałów i postępowanie z nimi |
Efektywność energetyczna |
Ogólne aspekty efektywności energetycznej |
Przemysł spożywczy, produkcji napojów i mleczarski |
Produkcja paszy |
Odbierz pierwszy darmowy numer serwisu i dowiedz się jakie zmiany czekają Twoją firmę wraz z ukazaniem się nowej ustawy!
Oferta specjalna
NOWOŚĆ na rynku wydawniczym!