Załóż bezpłatne konto i korzystaj z porad ekspertów Załóż darmowe konto
Marnotrawienie żywności jest problemem zarówno środowiskowym, ekonomicznym, jak i etycznym. Do tej pory w Polsce brakowało narzędzi, aby móc przeciwdziałać temu problemowi. Dnia 3 września 2019 r. ogłoszono tekst ustawy z 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Wprowadzane przepisy mają na celu m.in. ograniczać straty produktów żywnościowych nie tylko na etapie ich produkcji, ale przede wszystkim dystrybucji, oraz usprawnić proces ich przekazywania np. organizacjom pozarządowym. Jeżeli prowadzisz jednostkę handlową, w której oferuje się towary przeznaczone do spożycia, te przepisy mogą dotyczyć także Ciebie. Sprawdź, jakie regulacje wprowadza ustawa.
Aby uzyskać dostęp do pełnej treści tego artykułu
Zyskaj
Odbierz pierwszy darmowy numer serwisu i dowiedz się jakie zmiany czekają Twoją firmę wraz z ukazaniem się nowej ustawy!
Oferta specjalna
NOWOŚĆ na rynku wydawniczym!